pic-13

TALASEMİ HASTALARININ UMUDU TÜP BEBEK

Prof.Dr.Sedat Kadanalı

Talasemi yani Akdeniz anemisi dünyada görülen en sık genetik hastalık olara bilinmektedir. Ülkemiz için % 2 olarak tahmin edilen sıklık Akdeniz bölgemiz için % 10 lara çıkmakta, Kıbrıs’ta ise % 14 seviyesinde bulunmaktadır. Akdeniz anemisi çekingen bir gen ile geçtiği için özellikle akraba evlilikleri sonucu taşıyıcı olan eşlerin evlenmesi sonucu çocuklarında talasemi hastalığı ortaya çıkma riski artmaktadır. Akdeniz bölgesi ve Kıbrıs’ta evlenecek çiftlerde talasemi taşıyıcılığının evlilik öncesi araştırılması önerilmektedir. Ancak günümüzde iletişim ve göçlerin artması sonucu artık akraba olmayan çiftlerin çocuklarında da talasemi hastalığı çıkmaya başlamıştır.

Talasemi hastası olan çocuklara küçük yaştan itibaren sık aralıklara kan verilmesi gerekmekte, aksi takdirde hayatlarını kaybetmektedirler. Kesin çözüm ise kemik iliği naklidir. Kemik iliği nakli için ise temel şart uygun doku grubunda(HLA) verici birey bulunmasıdır. Uygun verici bulunması tıpkı organ bağışında olduğu gibi çok zor olmaktadır. Uygun doku grubu en yüksek ihtimalle aile bireyleri ve kardeşlerde bulunabilir, ancak doku uyumu olmadığın da kemik iliği nakli için çaresizlik başlamaktadır.

Son yıllarda tüp bebek talasemi hastalarına umut olmaktadır. Tüp bebek yöntemiyle önce anneden bol sayıda yumurta alınmakta ve kocasının spermi ile döllendirilerek bol sayıda kardeş embryo elde edilmektedir. Böylece talasemili hasta çocuk ile en yüksek doku uyumu bulma ihtimali olan embryolar elde edilmektedir. Tabi ki bu embryolarda da talasemi hastalığı olma ihtimali vardır. İşte bu elde edilen embryolara laboratuarda 3 günlük iken hem talasemi hastalığı var mı hem de talasemili kardeşleri ile uygun doku grubu var mı diye bakılmaktadır. Talasemi hastası olmayan ve talasemi hasta çocuk ile doku grubu uyuşan embryo seçilmektedir. Bu embryo annenin rahmine nakil edildiğinde ve gebelik oluştuğunda doğacak olan bebek talasemi hastası büyük kardeş için kemik iliği nakli için uygun birey olmaktadır. Bu bebek doğduğunda doğum esnasında göbek kordonunda elde edilen kök hücrelerin talasemili hastası çocuğa nakli ile bu çocukların hayatı kurtarılmaktadır.

Medicalpark Göztepe Hastanemiz’de diğer tüp bebek merkezlerinden farklı olarak hem genetik hem de tüp bebek merkezi bir arada bulunmaktadır. Genetik merkezimizin tüp bebek yöntemi ile elde ettiğimiz embryolarda talasemi hastalığını ve uygun doku grubu tayinini yapabilecek gelişmiş son teknolojiye sahip olması nedeniyle talasemi hastaları ve ailelerine umudu olmaya devam ediyoruz. Tedavide olan bir çift şunları söyledi “çocuklarımız olduğu halde tüp bebek yaptıracağımız aklımızın ucundan bile geçmezdi ama hasta çocuğumuz için bir umut bulmamız bizi çok mutlu ediyor, tüp bebek bizi çaresizlikten kurtardı”.

Etiketler : , , ,