MENOPOZDA ATEŞ BASMASI ŞİKAYETLERİ İÇİN GÜNCELLENMİŞ ÖNERİLER

ACOG(American College of Obstetricians and Gynecologists) Amerika kadın-doğum hekimleri derneği 2014 yılı için menopozda ateş basması ve vajinal kuruluk için önerilerini yenileyerek yayınladı. Obstetrics & Gynecology dergisinin Ocak 2014 sayısında yayınlanan bu yazı ACOG’un 2001 de konu ile ilgili yayınlamış olduğu bültenin yerini aldı.

Yeni bültende hormonal tedaviler ile ilgili öneriler değişmez iken hormonal olmayan alternatif tedavilere( serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri- yani bazı antidepresanlar) de yer verildi. Menopoz belirtileri için FDA(Food and Drug Administration) nın onayladığı hormonal olmayan tek ilaç olarak paroksetin bulunmaktadır.

Ateş basmaları menopoza giren kadınların % 50 ile % 80 ine , vajinal kuruluk ise %10 ile % 40 ın da bulunmaktadır. Ateş basmaları menopoza giren kadınların % 80 inde her gün görülürken, % 33 ünde günde 10 kereden fazla olmaktadır. Ateş basmaları 4 ile 10 yıl kadar sürebilmektedir.

Hormonal tedavilerin menopozda uzun süre kullanımında az da olsa artmış meme kanseri ve damar tıkanıklığı riski olabildiğinden bazı kadınlarda kullanılamamaktadır. ACOG 2013 yılı önerisinde deriden kullanılan hormonal tedavilerin ağızdan alınan ilaç tarzındaki hormonal tedavilerden daha iyi olduğunu belirtmişti. Hormonal tedavilerden özellikle progesteronun artmış meme kanseri riskinde etkili olabileceği belirtilmektedir.

Bültende ayrıca FDA nın ateş basmaları ve kemik erimesi için bazedoxifene isimli ilaca ve vajinal kuruluğa bağlı ağrılı cinsel ilişki için de ospemifen isimli ilaca onay verdiği belirtilmektedir.

Bültende ki öneriler 3 grupta verilmektedir. A grubu önerilerin arkasındaki bilimsel destek daha yüksek iken C grubu önerilerde bilimsel desteği daha az olan uzman önerileri bulunmaktadır.

A Grubu Öneriler

-Sistemik olarak verilecek olan hormonal tedaviler ateş basması ve terlemenin tedavisinde en etkin yöntemdir.

-Düşük ve ultra düşük doz hormonal tedavilerin yan etkileri standart dozlardan daha azdır.

-Kombine sistemik hormonal tedavilerde meme kanseri ve damar tıkanıklığı riski daha yüksektir.

- Serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri- (yani bazı antidepresanlar), gabapentin, klonidin hormonal tedaviye alternatif olarak ateş basmalarında etkili olabilirler.

-İzole vajinal kurulukta lokal östrojen tedavileri etkindir.

- Ateş basmaları için tek onaylanmış hormonal olmayan tedavi paroksetin, vajinal kuruluk için ospemifen dir

B Grubu Öneriler

- Veriler, tek başına progesteron, testesteron, fitoöstrojenler, bio eş değer hormonal ilaçlar, bitkisel ilaçlar ve hayat tarzı değişikliği gibi yöntemleri etkin görmek için yetersizdir.

C Grubu Öneriler

- Hormonal tedavilere devam edilmesi kararının bireyselleştirilmesi



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler : , , ,