TİROİD HASTALIKLARI VE KISIRLIK (İNFERTİLİTE)
Kadınlarda beyin ve tiroid ile yumurtalık arasında, erkeklerde ise beyin ve tiroid ile testis arasında bir vilgi alışveişi vardır. Bu ilişkiye kadınlarda hipofizyo-tiroideal-overyel eksen, erkeklerde ise hipofizyo-tiroideal-testiküler eksen adı verilmektedir. Bu ilişki bir noktasından bozulduğunda, örneğin tiroid hormon düzeyi arttığında veya azaldığında, hem kadınlarda kadınlarda yumurta üretimi, erkeklerde ise sperm üretimi bozulmaktadır. Üreme hücrelerinin üretimindeki bu bozulma sayı veya kalite açısından olabilmektedir. Halbuki bu dönemde yapılan östrojen, progesteron ve testosteron hormonlarının ölçümü hem kadınlarda hem de erkeklerde normal olarak bulunmaktadır.

KADINLARDA KISIRLIK VE TİROİD HASTALIKLARI
Tiroid hormon bozuklukları olan kadınlarda yumurtlama fonksiyonunu bozulur, adet düzensizleşir ve kısırlık oluşabilir. Troit hormonunun azlığı veya çokluğunda kadınlarda doğurganlık bozulur.
Ayrıca, tiroid hücrelerine karşı antikor (oto-ntikor) gelişmesi sonucu oluşan tiroid hastalıklarında kısırlık çok daha yaygındır. Tiroid oto-antikorlarının gelişimi, Hachiamato hastalığı (tiroidit) ve zehirli guatrda (hipertiroidi) görülebilir.
Tiroit hastalıkları kadınlarda adet düzenini ve yumurtlamayı bozarak gebe kalmayı önleyebilmektedir. gebe kalamayan kadınlarda yapılacak tetkikler TSH, serbest T3, serbest T4 ve anti-TPO antikor düzeyleridir. TSH düzeyi 1.5’dan yüksek olan bu tür kadınlarda tiroit hormon ilacıyla yapılan tedaviler faydalı olmaktadır. Anti-TPO antikoru yüksek olan ancak gebe kalamayan kadınlarda da tiroit hormon ilacı verilebilir.
Selenyum desteği de bu kadınlar için faydalı olabilmektedir.
Tiroit hormonları fazla çalışan kadınlarda ise ayrı bir tedavi planı uygulanır.
Gebe kalamayan kadınlarda iyot yetmezliği olup olmadığının da araştırılması gerekir. İyot yetmezliği yumurtlamayı bozabilmektedir.
Tüp bebek yaptırmak isteyen kadınların anti-TPO antikorları yüksekse başarısızlık artmaktadır. Bu hastalarda aspirin veya düşük doz heparin uygulamasının faydalı olduğunu bildiren çalışmalar yayınlanmıştır.


ERKEKLERDE KISIRLIK
Erkeklerde görülen tiroid hastalıklarında sperm olarak adlandırılan erkek üreme hücrelerinde hareket bozuklukları (motilite) saptanmıştır. Sperm hareket bozuklukları ise erkeklerde kısırlık nedeni olabilmektedir.


TÜP BEBEK ÖNCESİ
Bu nedenle kısırlık olan hastalarda tedaviye başlamadan önce kapsamlı tiroid imuayenesi ve araştırması yapılmalıdır



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler : , , ,