Malasef bu terim ülkemizde çocuğu olmayan her hasta için yanlış olarak kullanılmaktadır.
Normalde kadının yumurtalıklarında her ay bir yumurta hücresi gelişir, olgunlaşır ve ortalama adetinin 12.-14. günleri arasında ovulasyon (yumurtlama-çatlama) meydana gelir. Bazı kadınlarda bu gerçekleşmez ve buna duruma “Anovülasyon” adı verilir.

Anovulasyon genellikle adet düzensizliklerine yol açar. Bu kadınlarda genellikle adet araları uzar (oligomenore), bazen fazla kanamalar da görülebilir.
Hormon tahlilleri ve yumurtalıkların ultrason ile incelenmesi bilgi vermektedir. Adetinin 3. günü yapılan hormon tetkikleri bilgi verebilir.
Anovulasyon olup olmadığı ise ultrasonla takip edilebildiği gibi, vücut ısısı ölçümleri ve adetin 21. günü ölçülen progesteron hormonu seviyesiyle de anlaşılabilir. Progesteron seviyesi 5 ng/ml üzerinde olan bir kadın için yumurtlama tembelliğinden bahsedilemez.
Genelde yumurtlaması olup olmadığına bakılmadan her çocuğu olmayan kadına yumurtlama tembelliği var denerek, Klomen , Serophene gibi ilaçların verilmesi doğru değildir.

Tıbbi açıdan bir kadında ya yumurtlama vardır veya yoktur, bazende yumurtlamada gecikme olabilir. Normalde kadınlarda adetin ortasında , 14. günü civarı yumurtlama olur iken bazen yumurtlama 20. güne veya 25. güne kadar gecikebilir. Bu durumda da gebe kalma şansı vardır, ancak ayda bir yumurtlaması olan kadın bu şansını her ay kullanır iken 1.5 ay da bir gecikmeli yumurtlaması olan bir kadın bu şansını daha geç yani 1.5 ayda bir kullanacaktır. Bu duruma örnek olarak polikistik over hastalarını verebiliriz.
Yukarıda belirttiğim gibi çocuğu olmayan her kadına doktorlar tarafından adeta bir geçiştirme kelimesi olarak "siz de yumurtlama tembelliği var " denmektedir. Şurası bilinmelidir ki çocuk olmasına engel sebepler arasında en iyi tedavi edilen ve başarısı %95 ler ulaşan durum yumurtlama problemleridir. Yani pratik olarak yumurtlama probleminin çözümü var diyebiliriz. Hatta bu kolaylığı göz önüne alındığında keşke her çocuğu olmayanın problemi yumurtlama sorunu olsa da hemen çözebilsek deriz.
Yumurtlamanın durması ve olmaması menopozda da olur , burada durum farklıdır ve yumurta hücreleri tükendiği için çaresi yoktur. menopozdaki durum genç yaştaki yumurtlama olmaması veya geç olması ile bir tutulmamalıdır.


Tedavi:
Tedavi hastanın gebelik isteyip istememesine göre değişebilir.
Gebelik isteyen hastalarda yumurtlamayı sağlamak için tedaviler verilir. Gebelik istemeyen hastalarda şikayet adet düzensizliği ise buna yönelik doğum kontrol hapları veya başka hormonal tedaviler verilebilir.
Yumurtlamayı uyarıcı ilaçlara her kadının cevabı aynı değildir, yani A ilacı yumurtlaması olmayan bir hasta da etki ederken diğer bir hasta da etmeyebilir veya daha yüksek dozda etki eder. Bu yüzden hangi hastada hangi ilacın, hangi dozda yumurtlama yaptığını bulmak hekimin sanatıdr. Yumurtlama yapan ilaç ve dozu bulunduğunda unutulmaması gerekn en önemli nokta; yumurtlama olduğunda ve cinsel ilişki olduğunda gebe kalma şansı mutlak değil, ay başına % 20 civarındadır. Bu yüzden yumurtlama ilacından fayda görmedi demek için en -az 6-8 ay kullanılması gerekmektedir. Bazen hastalarımız yumurtlama yapan dozu bulduğumuzda ve ilk ay hastamız hamile kalamadığında hemen bize gelerek bu ilaçta etki etmedi diye yersiz umutsuzluğa kapılmaktadırlar.
Eğer ağızdan verilen haplarla yumurtlama sağlanmaz ise bazen bu haplara ek olarak bazen de direkt olarak iğnelerle yumurtlama sağlanır.



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler : , , , ,